Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Откакто ПП, в частност Кирил Петков и

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg Откакто ПП, в частност Кирил Петков и
Коментари Харесай

След тях и потоп!

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Откакто Политическа партия, в частност Кирил Петков и Асен Василев (и назначенията им) стъпиха на българската политическа сцена, още повече откакто станаха и ръководещи, въпреки и с съдружни сътрудници, връзките и връзката сред назначените министри и браншовите организации и гилдиите в другите браншове внезапно се утежниха. Не просто се утежниха, а към този момент са на равнище връзка – диалог сред кварталния алкохолик и недоволния комшия от входа, на който му писна да търпи несъответстващи осъществявания. Като в ролята на пияницата са точно въпросните министри и протежета – постоянно замаяни и ненаясно какво се случва в подчинените им ресори, постоянно бълващи неизпълними обещания, постоянно скачайки нападателно на недоволните от тях.

То не бяха транспортният министър Николай Събев (който след това се разкая за поддръжката, която оказа на Кирил Петков) и издънките му с БДЖ и „ Български пощи ”, не беше просто Наско и детските му осъществявания, довели до претенции за оставката му от съвсем цялата колегия, не беше дамата с костенурката и белите ботушки – министърката на туризма Зарица Динкова, против която се оповестиха още след номинацията ѝ туристическият отрасъл и Сдружението на заведенията, а дейностите ѝ след това доведоха до претенции за оставка.

Всъщност ще е по-трудно да се сетим кой техен министър беше или е неоспорим – няма подобен. Включително и сегашният министър-председател Николай Денков, който настрои фермерите против себе си, наричайки ги терористи. Не е належащо да припомняме и хилядите гафове на Петков като министър председател, довели до обтегнати връзки сред него и представителите на превозвачите да вземем за пример (но не само), на чийто ръководител дори си разреши да уточни вратата. И впрочем, и впрочем.

Не прави изключение от общия хор и земеделският министър Кирил Вътев, който още преди да бъде определен, сплоти производителите против себе си. За неговата номинация се приказва, че е била направено персонално от бащата на Петков – баща Петко.

От Българската земеделска камара още тогава излязоха с остра позиция, изразявайки безапелационното си противоречие. Те се аргументираха, че той е чужд в брашна, няма нужната експертиза, а най-важното - на база на практиката си на предприемач от преработвателния бранш, чиито компании работят със 100% вносно месо, от Камарата тогава показаха, че като министър той ще работи против българските производители. Макар и доводите им да бяха безспорни, той въпреки всичко пое поста.

През месеците по-късно имаше неодобрение от работата му, само че капакът на всичко бяха изявленията му от последните дни, в които той скочи на браншовите организации, обвинявайки ги, че „ ламтят за пари ”: „ Време е да слязат на земята и да си вдигнат продуктивността. Всичко се основава единствено на искане за пари “.

И откакто преди два месеца държавното управление въпреки всичко съумя – по един или различен метод – да потуши недоволството и митингите на зърнопроизводителите, в този момент фермерите излизат на нов всеобщ, а по думите им – и „ невиждан “ митинг в четвъртък, 23 ноември от 11 часа, точно заради неизпълнените обещания от страната за поддръжка на бранша, като упорстват и за оставката на министър Вътев. Става въпрос за Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ), за Обединени български животновъди (ОБЖ), за Асоциацията на биволовъдите в България (АББ), Националната асоциация на оранжерийните производители (НАОП) и още редица други организации.

Освен за непросветеност и обидно държание, засягащо всички в бранша, те аргументират настояванията си и с негови изявления, в които той умишлено е манипулирал или лъгал, с цел да останат хората с усещането, че в бранша получават доста положителни пари и няма какво да желаят повече. Всъщност, както и Мария Степанчева от АББ акцентира, ставките за национална помощ са с 35% надолу по отношение на предходния програмен интервал.

Оказа се, че нищо от настояванията за възстановяване на обстановката в бранша, сложени от браншовите организации преди месец, не е изпълнено. Нещо повече – съгласно специалисти числата дори сочат унищожаването на бранш говедовъдство, като единствено за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и надлежно преработката на мляко за последните четири месеца е спаднала с 13 000 тона.

Дали ще го назовем непросветеност, дали ще го назовем умишлено заличаване на редица браншове и предприятия, не е най-същественото. Единственото значително е, че сходно ръководство, сходни хора, са искрено нездравословни – както за политиката ни, по този начин и за страната ни.

Постоянното противоборство с другите браншови организации, с другите публични органи (президентство), с държавните организации (ДАНС), води само до дискредитирането както на едната, по този начин и на другата страна, което не остава единствено вътрешен проблем, а излиза отвън рамките на страната, нанасяйки щета на така и така влошената ни в последните години известност.

Безпомощността на Политическа партия (ДБ също, а и други сътрудници на коалиция ДС) – и на локално, и на национално равнище, редицата скандални и искрено лаишки решения, които взеха и не престават да взимат, отношението им към браншовите организации и неналичието на връзка с тях на всяко равнище, държанието им - в това число и към елементарните работещи в този или оня бранш, безумния им език, изпълнен с обиди, нанасят непоправими вреди на цялата парламентарна система, в частност – на всеки бранш, на всяка институция.

А известният израз „ След  мен и потоп ”, чудесно въплъщава същността им – тъй като рано или късно, нека по-скоро, тях няма да ги има, само че след тях ще останат единствено непоправими вреди, затрити браншове, празна хазна...

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР